Maailman vahvimmat pakkausratkaisut

» Lue lisää

Tilaus/kysely

Yhteystiedot

Puh. (014) 339 6500
Fax. (014) 339 6501
Sp. myynti(at)4m.fi

Ajanvarauskortit vaivattomasti

Ajanvarauskorttivalikoimasta löydät upeita vaihtoehtoja, täytä tiedot ja tilaa!

Ajanvarauskortit

Kirjailija Heikki Luoman kolumni

Ajan hämärä olemus

Viisaat ovat vuosituhansien ajan pohtineet ajan olemusta, mutta selvää ei ole tullut enempää kuin siitä, onko suolainen tuimaa vai ei? Kannakselainen isoisäni oli vankasti sitä mieltä, että jos ruoka oli suolatonta, niin se oli nimenomaan tuimaa!

Tämä nyt ei liity mitenkään ajan olemuksen pohdintaan, paitsi siten, että jos jonkun asian uskoo vilpittömästi todeksi ja antaa sille nimen, niin asiaan uskoville se on niin totta kuin olla voi. Länsimaissa uskotaan ajan lineaarisuuteen, eli siihen että aika kuluu, eli olevaisuus, jopa pelkkä oleminen kuluttaa sitä edestäpäin virtaavaa aikaa. Eli nykyhetki hotkii sitä johonkin kitaan kuin Sorjosen vanha kuorma-auto moottoriöljyä.

Monet havainnot näyttävät todistavan, että aika tosiaan kuluu. Ihminen vanhenee, luonto muuttaa kaiken aikaa muotoaan, rakennukset rapistuvat etenkin jos niitä ei silloin tällöin vähän korjailla, päivä nousee ja laskee, kuu kiertää maata ja maa aurinkoa, vaikka näyttää siltä että järjestys on juuri toisin päin.

Ajan, ja sen kulumisen toteaminen on tietenkin vain havaintoharhaa. Ei siihen mitään aikaa tarvita selittäjäksi, ei lineaarista eikä syklistä, että olevaisuudessa tapahtumilla näyttää olevan tietty järjestys. Itse asiassa, havaintoni mukaan, kaikki muutos, muuttuminen tapahtuu tässä yhdessä samassa olemisen hetkessä.

Tämä on tosi, ja kumotkoon teesini kuka kykenee.

Jo Einstein yritti todistaa, että aika on suhteellinen käsite. Tiedä häntä, mutta fiktion maailmassa se pitää paikkansa. Elokuvassa tai tv-sarjassa aikakäsitys lyö korville kaikkia viisaita teorioita. Puhumattakaan sen kirjoittamisesta. Otetaanpa esimerkki niin läheltä kuin suinkin, ja puhutaan TV-kakkosen Pirunpelto sarjasta. Se mikä tapahtui mielikuvituksessani kolme vuotta sitten, on jo kertaalleen näytetty katsojille, ja parhaillaan on menossa hidastus eli uusinta. Seuraavat kuusi osaa nähdään heti ykkösosan uusinnan jälkeen. Tänä talvena on kuvattu ja kuvataan edelleen sarjan kolmatta osiota, ja samaan aikaan kirjoitan neljännen osan käsikirjoitusta. Eli tiedän asioita joista tyriseväläisillä ei ole vielä aavistustakaan. Liikun vaivattomasti sekä menneessä, nykyisessä että tulevassa ajassa.

Voin myös muuttaa alkupään tapahtumien merkitystä paljastamalla jotain mistä tapahtumahetkellä ei kukaan tiennyt mitään, en edes minä. Aivan samoin on myös todellisessa elämässä: vaikka tapahtuneet tosiasiat ovat peruuttamattomia, niiden merkitys voi muuttua.

Filosofeja pidetään yleensä viisaina, en tiedä miksi, sillä aikojen saatossa kaikki viisaat teoriat on kumottu uusilla, entistä viisaammilla teorioilla. Joku viisas, en muista kuka, on kuitenkin lausahtanut ajatuksen jota en ole pystynyt kumoamaan, en edes epäilemään: Kaikki on niin kuin se on!

Myös aika on mitä se on, riippumatta siitä kuinka monta määritelmää sille keksitään.

Ajankohtaista

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Tämä on 4m Oy:n EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukainen rekisteri- ja tietosuojaseloste.

Lue lisää...